World Mental Health day 2023

Mentale gezondheid is niet alleen de afwezigheid van psychische aandoeningen, maar een complexe staat van welzijn waarin individuen in staat zijn om zichzelf te begrijpen, veerkrachtig met uitdagingen om te gaan en een vervullend leven te leiden. Dieptepsychologie, een tak van de psychologie die dieper graaft in het menselijk bewustzijn, biedt een fascinerende benadering om deze mentale gezondheid te begrijpen en te verbeteren. En laat dit nou net onze specialiteit zijn! Graag vertellen we je wat meer over dieptepsychologie en de voordelen van deze tak van de psychologie. 


Het onbewuste en verborgen drijfveren

Dieptepsychologie benadrukt het bestaan van het onbewuste, een rijke bron van emoties, herinneringen en drijfveren die buiten ons dagelijkse bewustzijn liggen. 

Dit onbewuste domein kan invloed hebben op ons gedrag, onze keuzes en onze emoties, zelfs als we ons er niet van bewust zijn. Denk aan het onbewuste als een ondergrondse rivier die het landschap van ons bewuste denken voedt.Het verkennen van het onbewuste kan onthullen waarom we bepaalde keuzes maken, waarom we bepaalde angsten of verlangens hebben en waarom we soms vastlopen in destructieve patronen. Dieptepsychologie stelt individuen in staat om deze verborgen drijfveren te begrijpen en er bewust mee om te gaan, wat kan leiden tot emotionele groei en herstel.

 

Archetypen en de kracht van symbolen

Dieptepsychologie introduceert het concept van archetypen, symbolische beelden en patronen die universeel zijn en diepgaande betekenis hebben. Deze archetypen, zoals de held, de schaduw en de anima/animus, fungeren als vensters naar ons innerlijke zelf. Ze helpen ons de diepere lagen van ons bewustzijn te begrijpen en dragen bij aan de rijkdom van onze innerlijke wereld.

Het verkennen van deze archetypen kan leiden tot een dieper begrip van wie we zijn en wat we nastreven. Het kan ons helpen om te gaan met existentiële vragen, identiteitscrises en persoonlijke groei. Door symbolen en archetypen te omarmen, vergroten we onze mentale veerkracht en kunnen we beter omgaan met de complexiteit van het leven.

Innerlijke strijd en zelfacceptatie

Dieptepsychologie erkent de aanwezigheid van innerlijke conflicten, de botsing van verschillende aspecten van ons zelf, zoals onze verlangens, waarden en overtuigingen. 

Deze conflicten kunnen ons emotioneel uitputten en ons belemmeren in ons streven naar welzijn.

Dieptepsychologie biedt een georganiseerd kader om deze innerlijke conflicten te onderzoeken en op te lossen. Door middel van zelfreflectie en begeleiding leren individuen manieren om deze interne strijd te begrijpen en te accepteren. Dit proces van zelfacceptatie leidt tot een dieper gevoel van innerlijke rust en helpt bij het bevorderen van mentale gezondheid.

Meer weten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws van Academy Depth Pscyhology. Óf download de studiegids voor alle informatie over onze opleiding Analytische Therapie.