December is de maand van de Kerstman, die symbool staat voor vreugde, vrijgevigheid en feestelijke magie. Maar achter het rode pak, dikke buik en de witte baard schuilt een diepere betekenis die resonanties heeft met het Jungiaanse archetype van de “wijze oude man.” Ter ere van de kerstperiode duiken we vandaag dieper in de psyche van de Kerstman en verkennen we hoe deze goedheiligman als een archetypische figuur fungeert binnen het kader van Jungiaanse psychologie.

 

De Kerstman als archetype “wijze oude man”

Het archetype van de “wijze oude man” is diep verankerd in ons collectieve onbewuste. Deze figuur belichaamt wijsheid, begeleiding en gulle overvloed. De Kerstman past perfect in dit archetype, want naast het uitdelen van cadeautjes, wordt hij vaak afgebeeld als een vriendelijke, wijze figuur die liefdevolle aandacht schenkt aan degenen om hem heen. Zijn rol gaat verder dan alleen het brengen van materiële geschenken; hij brengt ook symbolisch hoop, vreugde en warmte.

 

De symboliek van geschenken

De Kerstman is de gulle gever van geschenken, wat niet alleen een praktijk is, maar ook een diep symbolische handeling. In de Jungiaanse psychologie duidt het geven van geschenken op een symbolische uitwisseling van waarde en de mogelijkheid tot groei. De Kerstman fungeert als een archetypische vaderfiguur die zorg draagt voor zijn “kinderen” en hen voorziet van niet alleen materiële overvloed, maar ook van de waardevolle gaven van hoop en liefde.

 

Overeenkomsten met andere archetypen

De Kerstman vertoont ook gelijkenissen met andere archetypen die de rol van de “wijze oude man” belichamen, denk hierbij bijvoorbeeld aan sjamanen en wijze ouderlingen uit diverse culturen. Zijn verschijning als een vriendelijke oude man met een baard en zijn rol als bemiddelaar tussen de wereld van alledag en de wereld van wonderen vertonen overeenkomsten met andere archetypische figuren die fungeren als intermediairs tussen het materiële en het spirituele.

 

Als de “wijze oude man” belichaamt de Kerstman niet alleen de geest van vrijgevigheid en vreugde, maar fungeert hij ook als een poortwachter naar diepere lagen van het collectieve onbewuste. In het vieren van zijn archetype vieren we niet alleen de feestdagen, maar ook de eeuwenoude wijsheid die hij vertegenwoordigt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *