Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung heeft een blijvende erfenis achtergelaten met zijn bijdrage aan de analytische psychologie. Deze benadering, ook bekend als Jungiaanse psychologie, onderscheidt zich door zijn nadruk op het verkennen van het collectieve onbewuste, archetypen en het bevorderen van individuatie. We duiken hier iets verder in. 

Collectief onbewuste en archetypen

Jung introduceerde het begrip “collectief onbewuste,” een diepere laag van de psyche die universele en cultureel bepaalde ervaringen bevat. Binnen dit onbewuste domein bevinden zich archetypen, symbolen en thema’s die overal ter wereld voorkomen. Deze archetypen, zoals de held, de schaduw en de anima/animus, spelen een cruciale rol in onze dromen, mythen en culturele overtuigingen. We gaan de aankomende weken dieper in op deze archetypen. 

Individuatie: Het pad naar zelfrealisatie

Een kernconcept in de Jungiaanse psychologie is individuatie. Dit verwijst naar het proces van zelfrealisatie en het streven naar een geïntegreerde persoonlijkheid. Jung moedigde individuen aan om bewust te worden van en te werken met verschillende aspecten van hun psyche. Dit omvat het verkennen van de schaduw, het tegenovergestelde en vaak onderdrukte deel van onszelf, om tot een evenwichtiger zelfbeeld te komen. ‘Shadow work’ is erg populair op dit moment. Heb je dit artikel al gelezen over deze TikTok trend?

 

Persoonlijkheidstypen: Denken, voelen, intuïtie, gewaarwording

Jung’s theorie van persoonlijkheidstypen vormt de basis voor veel moderne persoonlijkheidstests, waaronder de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Hij classificeerde individuen op basis van vier psychologische functies: denken, voelen, intuïtie en gewaarwording. Deze typologieën bieden inzicht in individuele verschillen en voorkeuren.

Symboliek en dromen als vensters naar het onbewuste

Jung hechtte veel waarde aan symboliek en dromen als poorten naar het onbewuste. Hij geloofde dat dromen belangrijke boodschappen van het onbewuste bevatten en dat het ontcijferen ervan kan bijdragen aan zelfinzicht en individuele groei. Binnenkort gaan we dieper op dit onderwerp in. 

Wil jij meer weten over Analytische therapie? Dan is onze opleiding Analytisch Therapie wellicht iets voor jou. Lees snel verder of neem contact met ons op voor meer informatie.